• Zveřejněno: 02.06.2016
  • Autor: (egi)

Začíná čas jahod. Ty české jsou lahodné a čerstvé, plné sluníčka posledních květnových dní. Ne jako ty z dovozu, které sem  putují po celý rok z různých koutů světa a jeden z obchodních řetězců dokonce v únoru  lákal spotřebitele na  šťavnaté české jahody, což nebyla pravda.

Ministerstvo zemědělství letos nabídlo pěstitelům nové typy podpory na jahody pěstované v ekologickém zemědělství a v systému šetrnému k přírodě. Už loni zařadilo jahodník mezi citlivé komodity a ovocnářům na jeho pěstování přispělo částkou téměř 210 tisíc korun na hektar. Cílem je podpořit pěstování tuzemských jahod.

„Na jahody pěstované ekologicky nebo v systému s ohledem na přírodu jsme letos zavedli nové podpory v Programu rozvoje venkova. Zemědělec, který začíná s ekologickým hospodařením, může od nás dostat až 18 tisíc korun na hektar. Pokud již pěstitel hospodaří v režimu ekologického zemědělství, může na hektar dostat téměř 16 tisíc korun. Na hektar obhospodařovaný v systému šetrnému k přírodě můžeme přispět téměř 12 tisíci korunami,“ uvedl ministr Marian Jurečka.

Celková výše podpory v tomto roce bude jasná až podle počtu došlých žádostí. Pěstitelé jahod mohou také získat dotace v rámci investičních podpor Programu rozvoje venkova na nákup speciálních strojů, balících a třídících linek nebo výstavbu fóliovníků a chlazených skladů.

Ministerstvo v loňském roce poprvé podpořilo v rámci přímých plateb vybrané citlivé ovocné druhy. Mezi ně zařadilo i jahodník, protože je to ovoce, jehož pěstování je pracné. Ministerstvo stanovilo pro rok 2015 sazbu 9 492 korun na hektar, pěstitelé jahodníků požádali o tento příspěvek na 252 hektarů. Sazba pro letošní rok bude upřesněna podle počtu žádostí.

České jahody se nejčastěji prodávají hned po sběru na farmách nebo farmářských tržištích, případně si je lidé mohou natrhat sami při oblíbených samosběrech.

„Tuzemské jahody se dostanou k lidem čerstvé, téměř okamžitě po utržení. Jahodám z dovozu často chybí typická chuť, protože musí vydržet mnohakilometrový transport, ke kterému jsou speciálně šlechtěny pevné a manipulaci odolné odrůdy. Na rozdíl od nich jsou naše domácí jahody zralé, chutnější a šťavnatější,“ řekl ministr Jurečka.

Plocha komerčních jahodníkových polí v ČR je 500 až 600 hektarů, s výnosem 5 až 7 tun z hektaru. Loni se sklidilo více než 3 tisíce tun jahod. Zahrádkáři a malopěstitelé obhospodařují přibližně 1 100 hektarů a ročně sklidí asi 6 tisíc tun jahod. Spotřeba na obyvatele a rok dosahuje necelé 3 kilogramy. V posledních letech mírně roste spotřeba čerstvých jahod na úkor zpracovaných a mražených.

 

 

  • Zdroj: MZe
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Potravinářská komora ČR vyzvala europoslance, aby znovu odložili sporné nařízení proti odlesňování

  • Zveřejněno: 12.11.2025

Tisková zpráva 11. 11. 2025 – Potravinářská komora ČR v dopise vyzvala europoslance, aby odmítli návrh Evropské komise na změnu nařízení proti odlesňování. Komora upozorňuje, že systém není dostatečně připravený ani po loňském ročním odkladu. Navrhované úpravy vnášejí do podnikatelského prostředí značnou právní nejistotu a znevýhodňují zejména malé a střední podniky.

V zemědělských dotacích je díra 93 miliard eur. Šílená zelená politika má převahu a přináší pád průmyslu. Obilí utichlo, jsme pod tlakem ukrajinského vepřového.“ – Bohumír Dufek

  • Zveřejněno: 12.11.2025
K čemu je podle odborového předáka Bohumíra Dufka dobrý Evropský hospodářský a sociální výbor? Na zemědělské dotace, které jsou nárokové, chybí miliardy eur. Co v tuto chvíli výbor doporučí? Do jaké míry je stanovisko tohoto výboru závazné? XTV