• Zveřejněno: 31.01.2019

Minimální mzdou se označuje nejnižší možná hrubá měsíční mzda, za kterou mohou zaměstnanci pracovat anebo být najati. Výše minimální mzdy se poté u jednotlivých zaměstnanců odvíjí od toho, do jaké kategorie spadá povolání, které vykonávají.

S účinností od 1.1.2019 byla nařízením vlády č. 273/2018 Sb., kterým se mění nařízení vlády č. 567/2006 Sb., zvýšena měsíční minimální mzda z 12.200 Kč na 13.350 Kč a hodinová pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin z 73,20 Kč na 79,80 Kč.

Mzda,plat nebo odměna z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr  nesmí podle ustanovení § 111 zákoníku práce činit méně než minimální mzda. Pokud mzda, plat nebo odměna z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr v daném kalendářním měsíci nedosáhne výše minimální mzdy, je zaměstnavatel povinen zaměstnanci poskytnout doplatek ke mzdě/ platu/odměně z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr ve výši rozdílu mezi výší mzdy,platu nebo odměny z dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr a příslušnou minimální mzdou.

Minimální mzda ovlivňuje rovněž výši průměrného výdělku, jakož i pravděpodobného výdělku, které se v případě, že nedosáhnou výše minimální mzdy na potřebnou částku, zvyšují.

Zvýšení minimální mzdy rovněž dopadá na minimální úroveň zaručené mzdy pro jednotlivé kategorie prací podle jejich složitosti, odpovědnosti a namáhavosti (viz nařízení vlády č. 567/2006 Sb.) .

Zaručenou mzdu zavedl v roce 2007 zákoník práce. Je to nejnižší výdělek, na který má člověk nárok podle složitosti vykonávané činnosti a odbornosti. Vyplácí se v osmi stupních. Nejnižší odpovídá minimální mzdě, nejvyšší aspoň jejímu dvojnásobku. 

Od 1. ledna 2019 platí pro jednotlivé kategorie tyto úrovně zaručené mzdy:

  1. Kategorie prací (tj. nekvalifikované práce, například  běžný úklid, doručování zásilek, kontrola příchodů a odchodů, jednoduché strojní šití nebo sběr a mytí nádobí) 13 350 Kč měsíčně, resp. 79,80 Kč za hodinu
  2. Kategorie prací (sem patří například práce sanitářů, kopáčů, nenáročné stavební práce jako jsou opravy dlažeb na chodnících nebo vozovkách litých asfaltem, prodej tisku, cenin, tabákových výrobků, domovnické a školnické práce)

 14 740 Kč měsíčně, resp. 88,10 Kč za hodinu

  1. Kategorie prací (tj. například práce strojvedoucích metra, ošetřovatelů, pokladních manipulujících s hotovostí, složitější klempířina, odborné holičství a kadeřnictví, nabídka a samostatný prodej zboží, výroba a výdej běžných teplých jídel)

16 280 Kč měsíčně, resp. 97,30 Kč za hodinu

 

  1. Kategorie prací (sem spadají například zdravotní sestry, porodní asistentky a zdravotničtí záchranáři pod odborným dohledem, dále strojvedoucí na vedlejších železničních tratích, krejčí za obleky modelové a zakázkové výroby, instalatéři a topenáři, kteří vykonávají složitější práce, opraváři vozidel s prováděním diagnostiky

17 970 Kč měsíčně, resp. 107,40 Kč za hodinu

  1. Kategorie prací (to jsou například řidiči linkových autobusů, zdravotní sestry, porodní asistentky a záchranáři bez odborného dohledu, běžní IT správci, zaměstnanci zajišťující mzdovou a personální agendu, vedení účetnictví a sestavování rozpočtů, vytváření a testování aplikací nebo vzdělávání dětí předškolního věku)

19 850 Kč měsíčně, resp. 118,60 Kč za hodinu

  1. Kategorie prací (sem patří činnosti jako správa systému výpočetní techniky, zajišťování obchodní činnosti, organizace prodeje, tvorba návrhů cen nebo tvorba přípravné dokumentace a projektů technicky náročných staveb)

 21 900 Kč měsíčně, resp. 130,90 Kč za hodinu

  1. kategorie prací (do této kategorie patří profese jako lékař, zubař, farmaceut, tvůrce marketingových strategií a prognóz nebo vyučující studentů či absolventů vysokých škol)

24 180 Kč měsíčně, resp. 144,50 Kč za hodinu

  1. kategorie prací (například tvůrčí systémové práce, plánování podnikatelské obchodní a finanční strategie nebo operace na finančním a kapitálovém trhu)

26 700 Kč měsíčně, resp. 159,60 Kč za hodinu

I v případě zaručené mzdy platí, že pokud mzdy zaměstnance nedosáhne v daném kalendářním měsíci nejnižší  úrovně zaručené mzdy, je zaměstnavatel povinen rozdíl doplatit.

Všechno výše uvedené platí pro 40ti hodinovou pracovní dobu. Pokud je stanovená týdenní pracovní jiná, minimální mzdy a nejnižší úroveň zaručené mzdy se patřičně zvyšuje, a to pro 38,75 hodinovou týdenní pracovní dobu na 82,40 Kč a pro pracovní dobu 37,5 hodiny týdně činí 85,20 Kč.

Měsíční minimální mzda 12 200 Kč je stanovena pro práci na plný úvazek. Zaměstnanci pracující na zkrácený úvazek mohou mít tedy měsíční mzdu i 10 000 Kč či méně. Minimální vyměřovací základ pro placení zdravotního pojištění je však na úrovni minimální mzdy.

  • Zdroj: ZS ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení