• Zveřejněno: 02.11.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Dosluhující vláda Andreje Babiše (ANO) bude v pátek rozhodovat o zvýšení minimální mzdy, která v současnosti činí 15.200 korun měsíčně hrubého. Babiš to v pondělí řekl deníku Právo.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), podle serveru Novinky.cz, sice dál prosazuje zvýšení na 18.000 korun, ministerstvo práce a sociálních věcí však deníku Právo potvrdilo, že nyní operuje i s navýšením na 16.600 korun.

Jana Maláčová dříve uváděla, že v zájmu státu je, aby nejnižší výdělek u nás nebyl nižší než v Polsku nebo na Slovensku. Částka 16.600 Kč by tak mohla být kompromisní variantou, ke které by se, i když to premiér Andrej Babiš nepotvrdil, mohli nakonec přiklonit i ministři za hnutí ANO. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ještě minulý týden prohlašovala, že je pro maximální růst o tisíc korun.

Novinky.cz dále upozorňují, že s minimální mzdou by se zvýšila i tzv. zaručená mzda.

Ta se vyplácí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Hlavně navýšení zaručených mezd by při růstu minimální mzdy mohlo být pro menší a střední zaměstnavatele podle Schillerové neúnosné.

Podle serveru Novinky.cz zástupci zaměstnavatelů a odborů se minulý týden na tripartitě na nové výši minimální mzdy opět neshodli s tím, že odbory podporovaly původní návrh ministryně Jany Maláčové, zatímco zástupci zaměstnavatelů navrhli navýšení o 550 korun. Konečné slovo, jak dále uvedly Novinky.cz, tak bude mít nyní vláda.

K tomu musíme ovšem dodat, že zvýšení minimální mzdy na 18.000 Kč hrubého měsíčně podporovala Českomoravská konfederace odborových svazů, zatímco Asociace samostatných odborů, jako druhá odborová centrála zastoupená na jednání tripartity, navrhuje zvýšení minimální mzdy na 16.500 Kč, což více realisticky odpovídá současným možnostem české ekonomiky.

  • Zdroj: Novinky.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.