• Zveřejněno: 12.08.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách v sobotu 14. srpna odstartuje osmý ročník projektu „Poznej svého farmáře“. Ten je letos zaměřený na šetrné hospodaření s respektem ke krajině a životnímu prostředí. Lidé budou moci postupně navštívit šest farem, z toho 4 ekologické, a nákupem regionálních potravin podpořit místní zemědělce, a tím i rozvoj místa, kde žijí. Podle tiskové zprávy mi ministerstva zemědělství (MZe) se jedna obdobná akce se letos koná i v rámci výstavy Země živitelka.

Letos začíná projekt Ministerstva zemědělství ČR „Poznej svého farmáře“ 14. srpna na statku v Horních Dvorcích v jižních Čechách, kde vyrábějí ovčí sýry a ostatní potraviny z produkce vlastního stáda. Další akce pro veřejnost se budou konat na hospodářstvích s chovem skotu, koz nebo na ekofarmách, kde pěstují bio zeleninu a bio ovoce. V tiskové zprávě MZe se dále uvádí, že postupně budou moci návštěvníci poznat i další farmy. Například Zlatou farmu na Olomoucku (21. 8.), Kurkovy bedýnky na Královéhradecku (4. 9.), Ekofarmu Bošina na Královéhradecku (11. 9.), Farmu Košík ve Středních Čechách (18. 9.) a Biozeleninu Velehrad na Zlínsku (25. 9.).

Podle ministerstva zemědělství se zářijové akce „Poznej svého farmáře“ budou konat na ekofarmách a navážou tak na tradiční kampaň Září – měsíc biopotravin a ekozemědělství. Od 26. do 31. srpna se mohou lidé seznámit s projektem „Poznej svého farmáře“ i přímo na výstavě Země živitelka v Jihočeském kraji, který bude tentokrát zaměřený především na zábavné vzdělávací hry pro děti.

Tento ročník akce „Poznej svého farmáře“ je omezený kvůli pandemickým opatřením, proto také začíná až v srpnu, nikoliv na jaře jako v předešlých letech. Místo návštěv farem uspořádalo v první polovině roku ministerstvo zemědělství na pomoc drobným zemědělcům a potravinářům sedm farmářských trhů v Národním zemědělském muzeu v Praze. S těmito akcemi MZe podpoří celý projekt v letošním roce ve výši 2 miliony korun.

Cílem projektu „Poznej svého farmáře“ je propojení spotřebitelů a farmářů, kteří hospodaří v jejich okolí. Akce informuje veřejnost o možnostech nákupu kvalitních potravin přímo na farmách, a tím zajištuje odbyt produkce malých farmářů, kteří nemají prostředky pro velké reklamní akce nebo prodej do obchodních řetězců. V rámci tradičních akcí je pro návštěvníky vždy připraven program, jako například ochutnávky produktů místních farem, jejich prohlídky a zemědělsky zaměřené soutěže a hry pro děti. Projekt Poznej svého farmáře podporuje spotřebu kvalitních a regionálních potravin a vzdělává spotřebitele v oblasti ekologické produkce a biopotravin.

  • Zdroj: MZe
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Konference o „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a o opatřeních na podporu kolektivního vyjednávání“

  • Zveřejněno: 01.11.2025

Pod názvem „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a opatření na podporu kolektivního vyjednávání“ se, 30. října 2025, v Praze, uskutečnila odborná konference Asociace samostatných odborů (ASO), financovaný z příspěvku na činnost dle § 320a písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, na podporu sociálního dialogu. Hlavními body programu této konference, kterou ASO uspořádalo v rámci svého stejnojmenného projektu, byly problematika zkvalitňování kolektivního vyjednávání, rozbor podmínek sociální podmíněnosti a jejich vliv na výši dotací a hlavní problémy ekonomiky České republiky.

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.