• Zveřejněno: 21.04.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

„S nekalými praktikami odběratelů se členové Agrární komory ČR setkávají pravidelně a je třeba řešit tuto problematiku v širším kontextu, a to v novele zákona o významné tržní síle. K praktikám, které považujeme za nespravedlivé, patří především zneužívání dominantního postavení velkých obchodních řetězců a skutečnost, že dodavatelé z řad zemědělců jsou nuceni produkci prodat teď a tady a často nemají ve větším množství jinou volbu než právě obchodní řetězce. Z tohoto pohledu sice vítáme novelu zákona o významné tržní síle jako krok správným směrem, zároveň však s ohledem na některé chronické potíže dodavatelsko-odběratelské vertikály není dostatečně ambiciózní.

Vítáme taktéž záměr sledování marží u vybraných potravin, který považujeme současně za vstřícné gesto ke spotřebitelům. Zvláště v této době bychom měli dělat všechno pro to, aby ceny potravin dále nerostly nebo alespoň nerostly tak zběsilým tempem. Nicméně seznam sledovaných potravin, který čítá jednotky položek, považujeme za nedostatečný. Podle našeho názoru by měl být monitorován vývoj marží nejméně u desítek potravin, a to jak u potravin ve slevové akci, tak u potravin prodávaných za cenu běžnou.

Je také třeba říct, že zemědělci ceny na pultech neurčují. V současné době se potýkáme s extrémním nárůstem vstupních nákladů, nízkými výkupními cenami a přehodnocením dotační politiky směrem k větší podpoře neprodukce, a to v kombinaci s aktuální situací na Ukrajině, což může vést k dalšímu růstu cen. Pokud nedojde k přehodnocení dotační politiky v Bruselu i České republice, dočkáme se s největší pravděpodobností dalšího snižování potravinové soběstačnosti Česka,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

  • Zdroj: Agrární komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES