• Zveřejněno: 23.08.2019

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR představilo nejnovější poznatky v oblasti klimatické změny, aktuálního vývoje sucha a ohrožení lesních ekosystémů.

Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR žádá stát o sedm miliard korun na zalesňovací práce pro příští rok. Letos by mohl kůrovec napadnout až 30 milionů metrů krychlových dříví, řekl dnes na tiskové konferenci předseda sdružení František Kučera. Podle Kamila Kupce z Městských lesů Dačice by se měli vlastníci připravit do budoucna na několikanásobné těžby proti běžným letům.

Za kůrovcovou kalamitou podle Kučery stojí hlavně sucho, ale i malá snaha státu na kalamitu adekvátně reagovat. Zmínil nedostatek pracovníků v lesnictví a neschopnost zlehčit jejich přijímání ze zahraničí, třeba i mimo Ukrajinu.

„Trh s dřevem se prakticky zhroutil, některé sortimenty, například vláknina, jsou prakticky neprodejné," řekl Kučera. Jiné typy zpracovaného dříví se podle něj prodávají pod výrobními náklady, protože dříví je na trhu kvůli velkým těžbám přebytek. Někteří hospodáři kvůli nedostatku peněz nebudou schopni se o lesy starat. Jako další problém označil zákon o zadávání veřejných zakázek.

„Lesník byl zvyklý, že když objevil kůrovcové dřevo, tak tam poslal dělníky, aby to zlikvidovali," uvedl předseda. Nyní je podle něj třeba vypsat výběrové řízení. Za tu dobu ale vylétnou do dalšího lesa.

Stát rozdělí nestátním vlastníkům 2,5 miliardy

Dlouhodobý průměr roční těžby kůrovcového dříví činil do roku 2015 podle odborníků zhruba 1,5 milionu metrů krychlových. Letos v prvním pololetí jen státní podnik Lesy ČR, který se stará zhruba o polovinu lesů v zemi, zvýšil meziročně těžbu kůrovcového dřeva o 112 procent na 2,87 milionu metrů krychlových z předchozích 1,35 milionu metrů krychlových. Loni se vytěžilo 23 milionů metrů krychlových kalamitního dřeva, z toho 13 milionů metrů krychlových kůrovcového dříví.

Vláda schválila podporu pro vlastníky, letos by měl stát navíc přerozdělit nestátním vlastníkům 1,5 miliardy korun, příští rok miliardu.

Podle ministerstva zemědělství se i díky dalším dotacím jako evropský rozvojový program, letos dostanou k vlastníkům zhruba čtyři miliardy korun. K tomu je nutná novela zákona. Reálně by k nim podle Kučery mohly doputovat na konci roku.

Podle Kučery je ale pro příští rok nutné na zalesňovací práce přerozdělit miliard sedm. „Pokud se to nepodaří zalesnit, tak to nebude problém jenom pro vlastníky, ale pro celou společnost. Když tu nebudou lesy, tak tu nebude voda," dodal předseda.

Kolik vody o půdy zachrání les

„Je klíčové uvědomit si rozsah katastrofy v našich lesích v širších souvislostech,“ uvedl Luděk Šišák z Fakulty lesnické a dřevařské ČZU v Praze. Odborníci z této fakulty provádějí metodiku certifikovanou ministerstvem zemědělství, která vyčísluje hodnotu všech služeb, které les nabízí.

Lesníci počítají kromě vytěženého dřeva také s množstvím vody, kterou dokáže les v krajině zadržet, zmenšováním eroze půdy nebo vlivem na kvalitu vzduchu.

Hodnotový přínos takzvaných služeb lesa byl podle této metodiky stanoven na 182 milionů korun při vložených nákladech 30 milionů korun v letech 2015–2017.

SVOL sdružuje nestátní vlastníky soukromých, obecních a církevních pozemků o celkové rozloze 20 % českých lesů. Na obnovu lesů po současné kůrovcové kalamitě požadují od státu 3,2 miliardy korun, vláda jim v roce 2018 schválila částku 2,5 miliardy, kterou mají dostat ve dvou splátkách v roce 2019 a 2020.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/kolik-miliard-si-vyzada-utok-kurovce-na-ceske-lesy-lesnici-odhaluji-nove-udaje-77717

  • Zdroj: seznamzpravy.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.