• Zveřejněno: 09.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Světové ceny potravin loni, podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), rekordně vzrostly. Ve svém zpravodajství o tom informoval portál Zemědělec. Z vydané zprávy vyplývá, že souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se v průměru zvýšil o 14,3 procenta na 143,7 bodu. To je nejvíce od roku 1990, kdy se index začal sledovat.

FAO upozornila, že vzrostly ceny ve všech kategoriích, na rekordu jsou tedy i ceny pšenice a kukuřice. Rekordní hodnotu zaznamenal v průměru za loňský rok index cen rostlinných olejů a na nejvyšší hodnotu od roku 1990 vzrostly také indexy cen mléčných výrobků a cen masa. Index za celý rok vzrostl, přestože v prosinci se již devátý měsíc za sebou snížil. Dále se tak vzdálil měsíčnímu rekordu z března, kdy se po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu index dostal na rekordních 159,7 bodu. Prosincový pokles indexu způsobily hlavně nižší ceny rostlinných olejů, obilovin a masa. Mírně se však zvýšily ceny cukru a mléčných výrobků. FAO loni varovala, že náklady na dovoz potravin v roce 2022 způsobí, že nejchudší země budou muset snížit objemy dodávek.

 

  • Zdroj: Zemedelec.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES