• Zveřejněno: 23.09.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny energií se propisují do všech sektorů potravinářství. Je tak vysoce pravděpodobné, že se cena másla vyšplhá až k 80 korunám, varoval v pořadu „Co na to vaše peněženka“ televize CNN Prima NEWS generální ředitel mlékárenské skupiny Interlacto Martin Hudík. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové by mělo dojít k zastropování cen energií také pro firmy.

„Ceny potravin jsou spojené s nárůstem cen energií. Pokud by došlo k zastropovaní (cen energií pro firmy – pozn. red.) na celoevropské úrovni, což by bylo ideální, tak se ceny aspoň stabilizují,“ uvedla Dana Večeřová.

S tím v pořadu „Co na to vaše peněženka“ souhlasil i Martin Hudík. „Dokud se nezajistí standardní ceny energií nebo nezastaví jejich růst, nemáme jinou šanci než promítat náklady do cen výrobků. 80 korun za máslo je velmi reálný scénář,“ varoval.

Podle obou expertů se totiž do ceny másla propisuje vysoká cena mléka. Ta kromě energií roste v závislosti na cenách hnojiv i pohonných hmot. „Máme dlouhodobě dobré vztahy se zemědělci. Doufám, že se nebudou muset obracet do ciziny,“ uvedl Martin Hudík. Pokud by to udělali, Česká republika by prý v tomto ohledu mohla stát nesoběstačnou.

Večeřová doplnila, že pakliže by zemědělci přistoupili k regulaci počtu krav v tuzemsku, jen špatně by se chov v budoucnu obnovoval.

Mlékárenstvím to prý ale nekončí. „Mlékaři musí chladit, zdraží i pekaři, pečení je energeticky náročné. Masozpracovatelský sektor potřebuje vařit i chladit,“ vysvětlila divákům tohoto pořadu CNN Prima NEWS prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová, když hovořila k otázce, kde nejspíše vzniknou další problémy.

„Podražit musí vše, nárůsty tu jsou a pokud chceme, aby nerostla cena, musí se něco zastavit. Pokud vláda neudělá kroky, musíme zdražovat, jinak je to neudržitelný stav,“ apeloval na vládu generální ředitel mlékárenské skupiny Martin Hudík.

Podle obou expertů se do ceny másla se propisuje vysoká cena mléka, do níž se, kromě růstu cen energií, promítá i růst cen hnojiv a pohonných hmot. „Máme dlouhodobě dobré vztahy se zemědělci. Doufám, že se nebudou muset obracet do ciziny,“ uvedl Martin Hudík v narážce na to, že by někteří čeští zemědělci z regionů blízkých k pohraničí mohli své mléko prodávat a expedovat například do sousedního Bavorska v Německu. Pokud by to udělali, Česká republika by prý v tomto ohledu mohla stát nesoběstačnou, varoval.

Dana Večeřová ho doplnila s tím, že jestliže by zemědělci přistoupili k regulaci počtu krav v tuzemsku (ke snížení jejich počtu – pozn. red.), jen špatně by se chov v budoucnu obnovoval.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES