• Zveřejněno: 21.11.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Představitelé krajů mají obavy z dopadu schválených daňových změn na krajské rozpočty. S vládou proto chtějí hejtmani jednat o kompenzacích pro samosprávy. Poslanecká sněmovna v noci na pátek schválila daňový balíček, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu a zavedl u daně z příjmů fyzických osob sazby 15 procent a 23 procent z hrubé mzdy.

Podle zpravodajství České televize ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že dopad tohoto hlasování na příjmy veřejných rozpočtů bude zhruba kolem 130 miliard. Z toho na státní rozpočet 87 miliard, na rozpočty obcí a měst 31 miliard a na rozpočty krajů 12 miliard.

Připustila, že jde o velký zásah do veřejných financí, ale současně zdůraznila, že půjde o přechodné opatření, zřejmě dvouleté.

Za dobrou zprávu pro lidi, kterým se zvýší příjem, označil, jak dále uvedla Česká televize, daňové změny hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). „Pro kraje, města a obce to je naopak špatná zpráva, protože se budou muset vyrovnat s výpadkem v příjmech,“ prohlásil. Roční výpadek na daních jen pro šestnáctitisícový Rožnov pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde je zlínský hejtman zároveň starostou, odhadl Holiš na pět až deset milionů korun. „U kraje to bude více než desetinásobek, bavíme se řádově o částce mezi 100 až 250 miliony korun,“ uvedl Radim Holiš.

Olomoucký hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) odhaduje, že daňové změny způsobí kraji výpadek téměř 800 milionů korun ročně. „Je to obrovská částka a budeme s tím mít opravdu velké potíže,“ řekl Josef Suchánek. Dále připomněl, že příjmy kraje už tak negativně ovlivní dopady pandemie koronaviru. Podle Josefa Suchánka bude velký problém tak výraznému propadu příjmů přizpůsobit výdaje krajského rozpočtu.

Sněmovnou schválená daňová opatření kritizuje ve vztahu ke krajskému rozpočtu také jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Teď budu mít při práci s rozpočtem v ruce jen červenou tužku a škrtat,“ varoval Jan Grolich. Lidem vzkázal, že až budou mít dojem, že kraj není schopen nic opravit či postavit, mají volat přímo na vládu. Jihomoravský kraj očekává příští rok propad příjmů ze sdílených daní skoro 1,4 miliardy korun oproti loňsku. Většina výpadku jde právě na vrub daňovým změnám.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) čeká, že kraj přijde ročně o zhruba 750 milionů. „S přijetím zákona o zrušení superhrubé mzdy nebyla přijata žádná kompenzační opatření vůči samosprávám,“ stěžuje si Ivo Vondrák, který je zároveň poslancem. „Absolutně nezbytné bude v co nejkratší době rozhodnout o novém rozpočtovém určení daní,“ uvedl Ivo Vondrák.

Výpadek příjmů v řádu stamilionů korun očekává v krajském rozpočtu náměstkyně karlovarského hejtmana Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Zatím jde o odhad mezi 200 až 400 miliony korun,“ uvedla. Kraje se podle ní budou snažit získat od státu kompenzace a stejný přístup čeká od měst a obcí.

O dalších 540 milionů korun přijde podle odhadů příští rok Liberecký kraj, což ohrozí investice a některé služby, obává se hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Dodal, že asociace krajů chce s vládou intenzivně jednat o změně rozpočtového určení daní, která by aspoň částečně vrátila veřejným rozpočtům vzniklý výpadek.

Poměrně zásadní dopad na hospodaření kraje budou mít daňové změny i podle náměstka plzeňské hejtmanky pro ekonomiku Pavla Karpíška (ODS). Původní odhad výpadku příjmů byl, podle něho, kolem 300 až 350 milionů korun. „V těch nejdrastičtějších odhadech i ministerstva financí, když počítali tu nejhorší variantu, tak by to mohlo být i 800 milionů. Pokud by to tak bylo, tak skoro můžeme zhasnout, zamknout a jít,“ uvedl Pavel Karpíšek.

Při naplnění drastičtějších predikcí propadu daňových výnosů příští rok by kraj podle něj nejen že nemohl investovat do nových akcí, ale do delšího období by se musela rozložit i údržba majetku kraje. Nižší by byly dotační programy, na které se dlouhodobě spousta obcí i subjektů spoléhala.

Daňové změny budou znamenat pro Královéhradecký kraj další snížení příjmů. Nyní může propad příjmů v celkovém objemu rozpočtu kraje být až 700 milionů korun, řekl hejtman Martin Červíček (ODS). Při sestavování rozpočtu vedení kraje dosud předpokládalo pokles příjmů zhruba o 500 milionů korun. „Tento výpadek znamená velký tlak při sestavování rozpočtu kraje nejen na zajištění provozu Královéhradeckého kraje, ale i na zahájení všech jeho plánovaných investic,“ uvedl Martin Červíček. Podle něj je chybou, že tento krok přichází ve chvíli, kdy se krize způsobená epidemií koronaviru projevuje v ekonomice a má vliv i na veřejné rozpočty. „Chápu princip snižování daní a souhlasím, že je správné nechat peníze lidem. Je to daleko efektivnější přístup, než když co nejvíce vybíráte a pak to často i nepříliš smysluplně přerozdělujete. Na druhou stranu nejsem nadšený, že tento krok přichází v tuto chvíli,“ řekl Martin Červíček.

Pro schválení balíčku daňových úprav, a to jako celku s přijatými úpravami, hlasovali poslanci ANO, ODS, KSČM, SPD a dva nezařazení poslanci. Návrh nyní posoudí Senát.

  • Zdroj: Česká televize
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.