• Zveřejněno: 24.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda
Před týdnem iportaL24.cz informoval o třech otevřených dopisech premiérovi, předsedovi Hospodářské komory, ministru zemědělství a prezidentovi Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR od členů platformy KLUB 2019. Tentokrát se na Petra Fialu (ODS) obrátil předseda Asociace samostatných odborů a Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy – Asociace svobodných odborů ČR (OSPZV-ASO ČR) Bohumír Dufek.

V otevřeném dopise, jak se uvádí na webových stránkách redakce iportal24.cz, připomíná premiérovi, že se 8. června uskutečnil v Praze protest zemědělské veřejnosti proti tomu, jakou zemědělskou politiku současná vláda prosazuje ve Strategickém plánu Společné zemědělské politiky pro Českou republiku na léta 2023-2027. Tehdy bylo premiérovi Petru Fialovi a celé vládě předáno »Prohlášení Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Asociace svobodných odboru ČR«. V tomto prohlášení byly vyjádřeny požadavky zemědělců, které by měly neslýchaně obtížnou a stále se zhoršující situaci všech občanů České republiky pomoci řešit.

IportaL24.cz dále uvádí, že jelikož do dnešního dne jak předseda OSPZV-ASO ČR Bohumír Dufek, tak ani celá organizace Odborového svazu, neobdrželi reakci české vlády, a ani osobně od premiéra, jak by měly být uvedené požadavky, řešeny, proto předseda OSPZV-ASO ČR Bohumír Dufek posílá premiérovi otevřený dopis.

V tomto dopise, jménem Odborového svazu, vyzývá premiéra k jednání o úpravě Strategického plánu SZP České republiky, protože v současné době probíhá hodnocení koncepce a jednání s Evropskou komisí o technických parametrech. Zároveň, vzhledem k tomu, že ministr zemědělství s Odborovým svazem nekomunikuje, jménem Odborového svazu, žádá, aby byl upravený Strategický plán Společné zemědělské politiky České republiky projednán v Radě hospodářské a sociální dohody ČR.

Zemědělský trh tu nikdy nebyl

Podle Dufka, jak iportaL24.cz dále uvádí, neustále slyšíme, že zde máme zemědělský trh. Načež předseda zemědělských odborů k tomu prohlásil, že zde žádný zemědělský trh nikdy nebyl. Podle něj to byly vždy souboje národních dotací, to je, kdo více podpoří své zemědělce a kdo více dokáže dotovat svoji výrobu, kterou vyveze za hranice své země. Zároveň si položil řečnickou otázku: Jaké to u nás byly vlády, že nemůžeme říci, že zde máme potravinovou soběstačnost? A dodal, že nejsme, díky vládní politice, schopni stabilizovat trh s potravinami v naší republice. „Ptám se, byly tady vlády, jak tedy podporovaly zemědělce? Vždyť jsme dnes na takové úrovni, že nemůžeme říci, že máme soběstačnost,“ konstatoval Dufek. „Současně připomenul, že Česká republika byla velmoc ve výrobě cukru, přičemž ČR tuto pozici ztratila a nyní cukr dováží. Obdobné je to i v produkci vepřového masa, kde máme nyní 40procentní soběstačnost. Načež dodal, že u nás také došlo ke snížení výroby, a tím i k propouštění zaměstnanců. Přitom dodal, že na tuto skutečnost již naši politici zapomněli,“ připomíná iportaL24.cz slova předsedy OSPZV-ASO ČR Bohumíra Dufka na protestním shromáždění produkčních zemědělců v pražském paláci Lucerna a jejich demonstraci před Úřadem vlády ČR dne 8. června 2022.

  • Zdroj: iportaL24.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK