• Zveřejněno: 07.05.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Čeští zákazníci nakupují v období pandemie koronaviru stále více on-line, především čerstvé potraviny, ovoce, zeleninu a maso. Naopak obchody s drogerií hlásí poklesy prodejů. Stejně tomu je i u elektroniky a zboží, které lidé nyní nutně nepotřebují.

Restaurace se kvůli restrikcím vlády zaměřily na rozvážkový prodej a zákazníci si na službu velmi rychle zvykli. „On-line nakupují i ti, kteří si jídlo domů nikdy neobjednávali,“ prohlásil ve středu pro zpravodajství CNN Prima NEWS hlavní ekonom CZECH FUND Lukáš Kovanda, který si myslí, že spousta strávníků se již do kamenných restaurací nevrátí. „Řada lidí si zvykne. V důsledku koronakrize může zavřít až 2.200 hospod a restaurací,“ varuje Lukáš Kovanda.

Poptávka je nyní především po čerstvých potravinách. „Lidé nakupují více surovin, ze kterých si hned uvaří. Jde o zeleninu, maso, ale i ovoce,“ vypočítává Lukáš Kovanda. Může za to i fakt, že rodiče vaří více i svým ratolestem. Češi naopak nyní nevykupují trvanlivé potraviny tak, jako tomu bylo na začátku pandemie koronaviru v březnu letošního roku.

Poklesy prodejů hlásí drogerie. Důvodem podle Lukáše Kovandy může být i to, že lidé chodí méně do společnosti. „Většina kontaktů se odehrává ve virtuálním světě skrze sociální sítě, kdy nezáleží na tom, jak je člověk dobře oholený nebo navoněný, tudíž poptávka po tomto zboží klesá,“ míní Lukáš Kovanda. Dodává ale, že jde o přechodnou situaci a jakmile se Češi vrátí do běžného života, tento trend vymizí. Co se podle něj ale nezmění, je nakupování on-line. „Přechod z on-line světa zpátky se už nevrátí na tu úroveň, jaká byla před koronavirem,“ tvrdí Lukáš Kovanda.

„Tuzemské domácnosti začaly šetřit a jsou nyní ochotné kupovat mnohem méně zboží, které nutně nepotřebují,“ míní Lukáš Kovanda. Rodiny prý nyní pečlivě vybírají, do čeho investují, co si pořídí. Lidé se totiž bojí výpadku financí, ať už v podnikání nebo v zaměstnání. „Nemyslím si, že by si v současné době někdo kupoval již po půl roce nový mobilní telefon nebo novou ledničku,“ myslí si Kovanda. Lidé podle něj budou koupi odkládat do doby, až se situace uklidní a budou cítit jistotu výdělku.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.