• Zveřejněno: 22.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny ve stravovacích zařízeních jsou, podle analýzy společnosti Data Servis, o 20 až 40 procent vyšší, než by si hosté představovali. Nejvíce se realita s přáním zákazníků rozchází u limonády. Do gastronomických podniků se po omezeních spojenými s pandemií koronaviru vrátilo 90 procent lidí, zbytek si oblíbil trávení času doma. Podle zpravodajství Českého rozhlasu to vyplývá z údajů, které Data Servis zveřejnil na svém webu.

Za polední menu by Češi chtěli ideálně vydat průměrně 124 korun, reálná cena na trhu v prvním čtvrtletí letošního roku však byla 145 korun. Rozdíl tedy činí 17 procent.

Průměrná cena polední nabídky přitom meziročně roste. Loni si restauratéři za oběd účtovali 141 korun, zatímco v roce 2020 polední menu stálo v průměru 133 Kč a v roce 2019 za něj lidé dali 125 korun.

Za třetinku limonády ve skle by lidé optimálně zaplatili v průměru 25 korun, v prvním kvartálu ale cena činila 36 korun a byla tedy o 44 procent vyšší ve srovnání s představou hostů.

Podobný rozdíl, jen o procento nižší, byl u půllitru točené limonády. Za tu by lidé dali 30 korun, reálně přitom v uplynulém čtvrtletí stála 43 korun.

Rozdíl 29 procent v ceně společnost Data Servis zjistila u čepovaného dvanáctistupňového piva. Lidé by za půllitr chtěli platit 35 korun, gastronomové ho ale prodávali o deset korun dráže.

Z důvodu růstu cen vstupních nákladů restauratéři, podle analýzy, zdražili v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 16 procent.

V prvním kvartálu letošního roku pokračoval, podle Data Servisu, růst cen zdražováním nápojů. Nejvyšší nárůst byl u těch nealkoholických, za které si lidé v meziročním srovnání připlatili až 29 procent.

I po uvolnění protiepidemických opatření zůstává každý desátý Čech, který dříve pravidelně gastronomické podniky navštěvoval, doma.

Na stylu, kterému lidé přivykli v průběhu pandemie, oceňují, podle údajů Data Servisu, pohodlí, nižší náklady a to, že se setkávají jen s lidmi, se kterými chtějí.

Český rozhlas k tomu dodal, že restaurace fungují v ČR v současné době bez zásadních omezení. Hosté pro vstup nepotřebují žádný doklad o očkování proti koronaviru nebo prodělání nemoci covid-19 jako v předchozích měsících, nemusejí v nich nosit ani respirátory.

  • Zdroj: Český rozhlas
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Mastantuono: Hlas českých firem se v Bruselu musí prosazovat více cestami

  • Zveřejněno: 29.10.2025
Známé jméno české podnikatelské lobby v Bruselu se dostává do nové role. Alenu Mastantuono si do svého vedení zvolil Evropský hospodářský a sociální výbor, který radí Komisi, europoslancům i členským státům EU. Když přijde se správným návrhem ve správný čas, může hodně ovlivnit, říká Mastantuono v rozhovoru pro Euractiv.cz.

Konference o „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a o opatřeních na podporu kolektivního vyjednávání“

  • Zveřejněno: 01.11.2025

Pod názvem „Postavení zaměstnanců na českém trhu práce a opatření na podporu kolektivního vyjednávání“ se, 30. října 2025, v Praze, uskutečnila odborná konference Asociace samostatných odborů (ASO), financovaný z příspěvku na činnost dle § 320a písm. a) zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, ve znění pozdějších předpisů, na podporu sociálního dialogu. Hlavními body programu této konference, kterou ASO uspořádalo v rámci svého stejnojmenného projektu, byly problematika zkvalitňování kolektivního vyjednávání, rozbor podmínek sociální podmíněnosti a jejich vliv na výši dotací a hlavní problémy ekonomiky České republiky.