• Zveřejněno: 08.03.2024

Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR, Společnost mladých agrárníků, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Iniciativa zemědělských a potravinářských podniků, Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje, členské svazy těchto organizací zahrnující pěstitele, chovatele, šlechtitele, potravináře, dodavatele, obchodníky, ale také mnozí další partneři a tisíce dalších zemědělců, kteří nejsou členy, ale i lidé z oborů jako je lesnictví, rybářství, myslivost a mnozí další, svou aktivní přítomností, včetně silné podpory v regionech, tímto prohlášením vyjadřují zásadní nesouhlas s přístupem vlády ČR k přehlížení potřeb celého zemědělského sektoru.

Vláda ČR nedokázala zabezpečit trh proti nekalým a nekvalitním dovozům z Ukrajiny a dalších destinací, nechrání dodavatele před nekalými praktikami obchodníků, dlouhodobě pasivně přehlíží námi předkládané požadavky, nechává nás na rozdíl od okolních zemí napospas drahým vstupům, uvaluje na nás další finanční, administrativní a výrobní povinnosti, nedokáže a nechce dostát plnění svých slibů a případné dílčí nabídky pomoci odsouvá až někam za dlouhý časový horizont, příkladem je dosud nesplněný veřejný slib Mariana Jurečky ze dne 8. 6. 2022 o zavedení sociální podpory na venkově a udržení národních dotací na úrovni 5 mld. Kč/rok. Zároveň nás namísto jakékoliv pomoci zatěžuje dalšími povinnými výdaji v řádech miliard korun, a to bez jakýchkoliv ekonomických analýz, jen na základě čistě politického a neodborného zadání, jde například o navýšení daně z nemovitosti.

Vláda ČR tak má zásadní podíl na prohlubující se krizi sektoru, která zasáhla zemědělce všech forem a velikostí, hospodařící v úrodných, v podhorských, horských a jinak nepříznivých oblastech, věnující se běžným komoditám, ale i pracovně náročným odvětvím jako je pěstování ovoce, zeleniny a chmele nebo chovu hospodářských zvířat. Vládnoucí politici tak maří a znehodnocují naše investice a veškerou práci, kterou jsme našemu podnikání věnovali.

Vláda ČR bohužel rozhoduje na základě politických a ideologických dojmů a zároveň nenese za tato rozhodnutí žádnou vlastní zodpovědnost, kterou naopak pociťují ti, kteří za těchto dlouhodobě nepříznivých a neúnosných podmínek musí hospodařit. Děsivým příkladem diletantství našich vládnoucích politiků je absolutní přehlížení ukrajinských a ruských dovozů komodit, které v nejasné až rizikově nízké kvalitě bortí trh i ceny Evropské unie. Jen naši zemědělci zde v loňském roce přišli o 30 miliard Kč.

Naši politici neříkají pravdu v tom, že se zde žádné takové zboží nevyskytuje a zároveň likvidují dlouhodobě vytvářenou důvěru spotřebitelů v bezpečné a kvalitní potraviny evropského původu. Na obchodech se zemědělskými komoditami s Ukrajinou za doby ruské agrese doposud EU prodělala 19 miliard eur a tyto ztráty, způsobené také příliš otevřeným přístupem vlády ČR, platíme právě i my, čeští zemědělci.

Vláda ČR nedokázala vyjít vstříc v řešení dalších požadavků, vznesených v průběhu minulých dvou let, případně jejich smysl přehlíží a význam bagatelizuje a dává nám tak jasně najevo, že je jí osud zemědělství a potravinářství naprosto lhostejný. Možná se domnívá, že uspěje s drobnými ústupky, oddalováním, anebo i tlakem svých současných populistických prohlášení jednotlivých ministrů do médií. Výroba kvalitních potravin v udržované krajině s důrazem na ochranu přírodních zdrojů je zřejmě z pohledu vládnoucí koalice naprosto bezvýznamná. Na rozdíl od zemí, které své zemědělce chrání a považují výrobu za strategický sektor, nás naše vláda bezohledně obětovala.

Čeho tedy chceme dosáhnout? Obnovení důvěry zemědělců v instituce, v jejich politické vedení i úřednický aparát. Slyšeli jsme mnoho slibů, ale viděli jsme jen málo činů a naše umírněné jednání zatím k žádné pomoci nevedlo. Je proto především v zájmu vlády ČR, aby vyšla naším požadavkům vstříc. Proto požadujeme:

1) aby se vláda ČR k zemědělcům a jejich organizacím nechovala tak, jak doposud, nesmí je nálepkovat, rozdělovat ale naopak vnímat je jako zásadního partnera v řešení současné krize,

2) vrátit se po demonstraci k jednacímu stolu a hledat řešení komplexní pomoci, východiskem pro ni jsou námi opakovaně předložené návrhy,

3) písemnou garanci předsedů koaličních stran, že splní všech pět bodů, které jsme předložili nebo najdou přijatelnou alternativu jejich splnění,

4) písemnou garanci v jakém časovém horizontu dojde k naplnění uvedených bodů,

5) pouze to, aby vláda ČR napravila svoje chyby, kterými likviduje celé zemědělství, neříkáme si o nové podpory.

Pokud ani v dalších jednáních nebude dosaženo konkrétních výsledků, jsme připraveni realizovat demonstrace v rozšířeném formátu také 21. března 2024, kdy bude mimo jiné summit premiérů členských zemí EU v Bruselu.

Zároveň mezi zemědělci stále zesiluje odhodlání pokračovat v dalších významných protestních akcích v průběhu roku tak, aby tlak na politiky a úředníky eskaloval, dokud nenastane reálná náprava a řešení naší kritické situace, do které se zapojení další organizace a zájmových skupin.

Chceme férové podmínky pro všechny zemědělce a dostatek kvalitních českých potravin do každé rodiny!

Jmenované organizace a jejich prezidenti a předsedové

Přílohy:
  • Zdroj: Agrární komora ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení