• Zveřejněno: 25.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pokles produktivity práce zaměstnanců při práci z domova není tak velký jako na jaře, v průměru činí deset až dvacet procent. Firmy, kde bylo zavedení home office alespoň trochu možné, se na tento způsob práce postupně adaptovaly. Podle zpravodajství Českého rozhlasu a ČTK to vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Moore Czech Republic, podle které v prvních měsících pandemie klesla efektivita práce až o třetinu.

Část firem se také rozhodla začlenit režim home office jako součást standardního výkonu práce. Řada firem, podle analýzy, při očekávání druhé vlny pandemie investovala do nákupu lepšího hardwarového a softwarového vybavení. Cílem bylo zajistit, aby jejich zaměstnanci mohli v režimu home office pracovat efektivněji a bezpečněji.

Firmy si také v mnoha případech stanovily nové mechanismy pro komunikaci na dálku, například pomocí videokonferencí nebo pravidelných motivačních online schůzek.

S příchodem podzimu také mnohé společnosti zavedly preventivní pravidla pro ochranu zaměstnanců, které rozdělily na skupiny. Ty se v kancelářích střídají kvůli omezení fyzického kontaktu.

Podobná pozvolná adaptace měla mnohem menší vliv na pokles výkonnosti, než náhlá karanténní opatření zaváděná během jarní vlny pandemie, uvedl partner Moore CR Petr Kymlička.

Část firem se také rozhodla začlenit režim home office jako součást standardního výkonu práce. Coby nejefektivnější se, podle Petra Kymličky, ukázala kombinace práce na dálku a fyzické přítomnosti v zaměstnání.

Nadále se ale projevují rušivé faktory snižující pracovní výkonnost. Mezi ty patří nevhodné podmínky k soustředění (například kvůli dětem, které zůstaly doma v rámci distanční výuky), anebo slabší internetové připojení či limitovaná komunikace napříč týmy.

  • Zdroj: Český rozhlas, ČTK
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ V ZEMĚDĚLSTVÍ V ROCE 2025, 2. část Vládní programy ekonomické migrace umožňují pracovníkům ze třetích zemí nalézt nové uplatnění i v českém zemědělství!

  • Zveřejněno: 03.11.2025

Českému zemědělství, v současné době, chybí cca 5000 pracovníků. Podle informací, které zazněly na odborné konferenci „Zaměstnávání cizinců v zemědělství v roce 2025“, kterou, 21. října 2025, uspořádal v Praze Zemědělský svaz ČR, tato situace vážně ohrožuje kontinuitu produkce a potravinovou bezpečnost České republiky. Protože, podle zemědělců, bez zahraničních pracovníků, nebude možné zajistit stabilní výrobu potravin, zejména v rámci živočišné výroby, a to ani v souvislosti s rostoucími nároky na automatizaci a modernizaci výroby.

Agrární komora ČR natočila seriál o českých potravinách

  • Zveřejněno: 07.11.2025
Tisková zpráva 6. 11. 2025 – Agrární komora ČR spustila videocyklus s názvem Tři výjimečné příběhy, který je zaměřený na české zemědělství a české potraviny. Na příkladech Všestarské cibule, Chelčicko-Lhenického ovoce a Třeboňského kapra ukazuje, kolik je za kvalitní produkcí práce, starostí a také nezbytných vědomostí.