• Zveřejněno: 10.12.2017

Ministerstvo práce a sociálních věcí je dlouhodobě úspěšné v čerpání finančních prostředků z Evropské unie. Rozpočet Operačního programu Zaměstnanost (OPZ), který resort řídí v programovém období 2014 – 2020, je již ze dvou třetin přidělen na jednotlivé projekty. Zároveň se podařilo o rok dříve splnit povinný milník čerpání.

Čerpání evropských peněz musí probíhat plynule a v dostatečném objemu, jinak hrozí jejich odejmutí. „Žádosti o platbu, které byly odesílány Evropské komisi, už přesáhly 9,3 miliard korun,“ uvedl náměstek pro řízení sekce ekonomiky a evropských fondů Martin Kučera. Tato hodnota přitom odpovídá požadavku, který musí MPSV splnit ke konci roku 2018.

Resort dosud vyhlásil celkem 87 výzev pro předkládání projektových žádostí. V rámci těchto výzev bylo předloženo skoro devět tisíc žádostí o podporu. Hodnocením prošlo úspěšně zhruba 3,6 tisíce projektů, které si mezi sebou rozdělí 45 miliard korun. Celková alokace OPZ je přibližně 67 miliard korun, v závislosti na aktuálním kurzu eura.

Velkému zájmu žadatelů se těší výzvy zaměřené na podporu slaďování rodinného a pracovního života. „Například podzimní výzvy pro zájemce o vybudování či provoz dětských skupin zaznamenaly rekordní zájem, přišlo nám přes 700 žádostí za skoro 2 miliardy korun,“ uvedl Kučera. Podobný ohlas mají také výzvy na podnikové vzdělávání zaměstnanců.

Projekty OPZ pomáhají lidem ohroženým na trhu práce, podporují rovné příležitosti žen a mužů, vzdělávání zaměstnanců, sociální začleňování a boj s chudobou a také modernizaci veřejné správy. Více informací o OPZ najdete na www.esfcr.cz.

  • Zdroj: MPSV
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK