• Zveřejněno: 18.01.2022
Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se v úterý 18. ledna 2022 sešli na prvním jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR v letošním roce a současně prvním zasedání pod vedením premiéra České republiky Petra Fialy. Hlavními body jednání byly aktuální epidemiologická situace a problematika Zelené dohody pro Evropu.

Zástupci tripartity v první části jednání diskutovali o aktuálním vývoj pandemie nemoci covid-19 v České republice a o opatřeních, které vláda ke zvládnutí situace přijala nebo plánuje přijmout.

„Ministerstvo zdravotnictví představilo nejnovější data a mohli jsme konstatovat, že se naplňují prognózy, se kterými Ministerstvo zdravotnictví přišlo a podle kterých vláda přijímala opatření v posledních týdnech. Bavili jsme se o průběhu testování a o jeho dopadu na zaměstnavatele a zaměstnance. Jsem rád, že zástupci tripartity ocenili komunikace ze strany Ministerstva zdravotnictví i srozumitelnost těch opatření. Bavili jsme se samozřejmě i o tom, co je potřeba udělat i v dalších dnech,“ shrnul projednávání tohoto bodu předseda vlády Petr Fiala.

Druhým zásadním bodem úvodního jednání tripartity v roce 2022 byly aktuální výzvy spojené se Zelenou dohodou pro Evropu a také problematika taxonomie. Členové tripartity prodiskutovali současný stav příprav České republiky na Green Deal a shodli se na pozici české vlády pro další vyjednávání s Evropskou unií.

„Shoda se projevuje i v usnesení, které jsme společně přijali a které zní, že sociální partneři jednotně deklarují potřebu úpravy podmínek taxonomie jádra a plynu tak, aby zohlednily reálné možnosti všech členských států a neohrožovaly plnění cílů Zelené dohody ze strany České republiky a nevedly zároveň k negativním dopadům na energetickou bezpečnost, konkurenceschopnost firem v České republice a na sociální oblast,“ oznámil premiér Fiala.

„Myslím si, že je důležité, že tu existuje rámcová shoda mezi vládou a reprezentanty zaměstnavatelů a zaměstnanců na to, kterým směrem se má rozvíjet česká energetika a je tu i podpora pro pozici české vlády při vyjednávání v rámci Evropské unie,“ konstatoval předseda vlády.

Členové vlády se se sociálními partnery shodli také na další konkrétní spolupráci. „Obnovíme tradici porad ekonomických ministrů za účasti zaměstnavatelů a odborů a domluvili jsme se na tom, že se příští jednání tripartity uskuteční začátkem února a jeho hlavním tématem bude nový rozpočet,“ uvedl premiér Fiala.

Dnešní jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR bylo prvním v roce 2022 a současně se jednalo o první prezenční jednání tripartity od 18. listopadu 2019. V minulém roce se sešla tripartita k osmi zasedáním se sociálními partnery a celkově se formou videokonference uskutečnilo třináct společných jednání.

Další jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR se uskuteční ve středu 2. února 2022 od 8.00 hodin.

Přílohy:
  • Zdroj: Úřad vlády ČR
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES

Prodloužení volného obchodu s Ukrajinou EP schválil, nastavil ale omezení

  • Zveřejněno: 24.04.2024
Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. ČTK