• Zveřejněno: 20.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

„Takhle skvělou a originální propagaci české zeleniny jsme ještě nikdy nezažili, “ zaznělo u stánku Zelinářské unie Čech a Moravy, která se účastnila Slavností cibule v Račeticích na Chomutovsku, v sobotu 15. září 2018.

Zelinářská unie Čech a Moravy (ZUČM) totiž na začátku měsíce září odstartovala projekt s názvem „Osvětová kampaň na podporu konzumace lokální produkce v ovoci a zelenině.“ Název projektu plně vystihuje jeho základní cíl, kterým je dostat se do povědomí laické i odborné veřejnosti, resp. spotřebitelské veřejnosti v oblasti podpory konzumace lokální produkce potravin vypěstovaných v regionálních podmínkách ČR.

Po úspěšně zahájené kontaktní tour na Rajském dni v Hlavenci v okrese Praha-východ 1. září 2018 se vydala zelinářská hlídka tentokrát na Chomutovsko. V obci Račetice se konaly v sobotu 15. září 2018 tradiční Slavnosti cibule. Letošní návštěvnost akce předčila všechna očekávání pořadatelů. V pořadí 8. ročník této akce navštívilo bezmála 10 000 návštěvníků. „Posláním našeho profesního svazu je hájit zájmy pěstitelů a usilovat o zvýšení spotřeby zeleniny v ČR“, uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.

„Za velmi důležité považujeme realizovat propagaci na podporu konzumace lokální produkce ovoce a zeleniny, která je vypěstovaná v našich místních podmínkách směrem k dětem či mládeži. Jedná o velmi podstatnou složku z hlediska zdravého životního stylu a návyků přecházejících až do dospělosti“, prohlásil Jaroslav Zeman.

Na stánku ZUČM se zelinářský tým postaral hned o několik vzdělávacích, zábavných i požitkových činností najednou. Podávali informace o stavu českého zelinářství, nových metodách v pěstování zeleniny a benefitech, jaké konzumace lokální a čerstvé zeleniny přináší. Ochutnávalo se, ale i vařilo.

Ke kulinářskému umění stačilo „Šéfovi na grilu“ to nejpodstatnější – čerstvě sklizená zelenina.  Rajčata, papriky, okurky, mrkev, petržel, lilky, cukety, celery, a bylinky všeho druhu. Na své si přišli také milovníci zelí. Lehký zelný salát se zálivkou z citrónu, slazený třtinovým cukrem a ochucen olivovým olejem a drobně nasekanou petrželovou natí byl překvapením pro mnohé hospodyňky, které ocenily originální chuť i rychlou přípravu salátu.

Nejvíce pozornosti bylo na stánku věnováno dětem. Ve snaze vštípit dětem základy zdravé stravy není správnou cestou je do konzumace zeleniny nutit, prosit, smlouvat nebo dokonce jim vyhrožovat.  Děti daleko spíše vyzkoušejí něco, co samy pomáhaly připravovat. 

Připrav si svůj vlastní zeleninový špízek - tak pojmenovali organizátoři samoobslužný koutek, kde si děti samy dle své fantazie a chuti napíchly na špejli kousky zeleniny a zkonzumovaly ji jen tak čerstvou, nebo jim ji přítomný kuchař připravil na grilu.

U kreativního výtvarného koutku si zase mohli vyrobit svůj vlastní zeleninový odznáček, rozdávala se zeleninová pexesa a u školáků se testovala úroveň znalostí učiva o zelenině a vitaminech, které obsahují. Oddych unaveným nožkám poskytla paletková houpačka. A velkou zábavu zaručil fotokoutek, který se stával z veselých zeleninových rekvizit s popisky.

ZUČM připravuje další sérií kontaktních kampaní. V sobotu 29. září 2018 se bude účastnit Zelnobraní ve Vidově. Od října zamíří zelinářská hlídka se svým edukačním programem mezi školáky do vybraných základních škol a center volného času. Do konce sezony zrealizuje také eventy na exponovaných místech před nákupními centry a v supermarketech.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.