• Zveřejněno: 25.01.2021

Kdo je naočkovaný, ten získá digitální „covid-pass“, a bude moci cestovat do zahraničí, aniž by musel absolvovat karanténu nebo PCR test na covid-19. Zní vám to logicky?

Text původně vyšel v Newsletteru Davida Klimeše.

S myšlenkou jednotných digitálních očkovacích pasů přišel na čtvrteční videokonferenci lídrů EU řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Proč právě on, je zřejmé. Cestovních ruch je jedním z pilířů řecké ekonomiky.

Videokonference pro něj však musela být zklamáním. Lídři sice pověřili Evropskou komisi, aby vytvořila jednotnou šablonu pro doklad o očkování, na cestovní covid-pass si ale Evropané budou muset ještě dlouho počkat.

Francouzům se třeba řecký nápad vůbec nezamlouvá, protože vakcína je zatím nedostatkovým zbožím a umožnit cestování hrstce naočkovaných šťastlivců zkrátka není férové.

Pochybnosti má i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Vystudovaná lékařka upozornila, že zatím s jistotou nevíme, zda se virus šíří i mezi očkovanými lidmi a jak dlouho imunita proti covid-19 po vakcinaci vydrží. S diskusí o výhodách případných covid-passů bychom proto měli podle ní počkat.

Další pochybnosti do diskuse vnáší ochrana dat, respektive našeho zdravotního záznamu. Chceme sdílet s leteckými společnostmi nebo hotely informaci o tom, zda jsme očkovaní? Kdo zajistí, že poskytnutá data nebudou zneužita? Řekové to prý už mají vymyšlené, ostatní premiéry o tom však očividně nepřesvědčili. Alespoň prozatím.

Ať už se Evropa dohodne ohledně covid-passu jakkoliv, jedno je jasné – EU bude mít jednotnou šablonu pro očkovací certifikáty, které si budou státy vzájemně uznávat. Je skvělé, že se na tom shodlo všech 27 premiérů.

Co je méně skvělé – rozhodnutí přichází pozdě, respektive v době, kdy Maďaři zavádějí plastovou očkovací průkazku, v ČR se zatím rozdávají papírové kartičky s pořadovým číslem, Poláci dostávají QR kód a Dánsko, evropský skokan v očkování, již vymýšlí vlastní digitální covidový pas. Každý pes jiná ves.

Sjednotit celou evropskou škálu očkovacích potvrzení bude těžké. Evropská unie se měla na jednotné a především digitální podobě dohodnout již před Vánoci, tedy ještě předtím, než členské státy s očkováním začaly. Pokud by státy udělovaly očkovací certifikáty dle jednotné šablony od samého začátku, Evropa by ušetřila čas i kapacity. Každým dnem zde přibývají tisíce naočkovaných lidí a s nimi i tisíce různých národních očkovacích certifikátů. Jejich zpětná koordinace bude náročná.

Proč Evropská unie nepřišla s jednotnou šablonou již dříve? Nikdo ji tím nepověřil.

Celoevropský digitální očkovací průkaz přitom může být nejen naší propustkou do světa, ale také záchranným kruhem pro stovky tisíc pracovních míst, tedy alespoň jakmile odpovíme na výše uvedené otázky a pochybností týkající se očkování.

  • Zdroj: Euractiv.cz
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES