• Zveřejněno: 15.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zavedení jediného odvodu pro podnikatele, kteří mají obrat nižší než milion korun ročně, se odkládá. Ještě v lednu premiér Andrej  Babiš sliboval, že by živnostníci mohli tuto paušální daň – namísto současné daně z příjmu, sociálního i zdravotního pojištění – využívat od ledna 2020. Ministryně financí Alena Schillerová, podle zpravodajství České televize, nyní předpokládá, že by se tak mohlo stát v průběhu příštího roku.

Důvodem odkladu je nedostatečná vzájemná provázanost IT systémů státních úřadů, uvedla ministryně financí. Zároveň se domnívá, že je možné tuto paušální daň spustit i během příštího roku, vzhledem k tomu, že jde o měsíční zálohové platby. Podle ní to není žádný problémy, i když, jak uznala, vždy je to lepší, když tyto změny uskuteční od 1. ledna následujícího roku. Nyní tedy pokračuje legislativní i technická příprava daně.

Vláda si od zavedení jednoho paušálního odvodu slibuje výrazné omezení administrativy. Části živnostníků by navíc mohly klesnout celkové odvody. Drobní podnikatelé si budou moci zvolit paušální daň dobrovolně.

Podle představ ministerstva financí by ji mohli, ale nemuseli, využít živnostníci podnikající na plný úvazek, kteří mají obrat do milionu ročně. To je zároveň i hranice pro podnikatele, kteří nemusí platit DPH.

Ne všem by se však jeden nízký odvod vyplatil. Ti, kdo si paušální daň – v případě jejího zavedení – zvolí, už nebudou moci využívat žádné jiné daňové slevy. Tedy například slevy na poplatníka, na děti nebo na nepracující manželku či manžela.

Ministryně financí k tomu dále uvedla, že si klade reálné cíle. Podle ní například „Jednotné inkasní místo“ ztroskotalo na nepřipravenosti celého projektu včetně nepřipravenosti IT systémů.

Podnikatelé by namísto tří dnešních odvodů posílali na jeden účet jen minimální sociální a zdravotní pojištění plus měsíční daň z příjmů 500 korun. V roce 2020 by tak dohromady šlo o necelých pět a půl tisíce korun měsíčně. Živnostníci zároveň nebudou muset vést účetnictví a stát je nebude kontrolovat.

Opoziční strany se mimo jiné shodují v tom, že by změny přímých daní měl stát vždy dělat od začátku roku. Pokud tedy vláda nestihne svůj plán od ledna 2020, měla by ho podle opozice odložit o celý rok.

Ministerstvo financí hodlá předložit návrh na jeden paušální odvod v květnu. Vláda by ho mohla projednat v červnu. A v létě by ho také mohli začít projednávat poslanci.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.