• Zveřejněno: 17.06.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo zemědělství ČR uspělo v soutěži o Ceny SDGs v rámci Cílů udržitelného rozvoje, které přijala OSN. Za projekt Protierozní kalkulačky získalo Cenu odborné poroty a druhé místo v kategorii Veřejná sféra. Internetovou aplikaci vytvořil Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství.

V tiskové zprávě MZE se mj. uvádí, že protierozní kalkulačka pomáhá zemědělcům při rozhodování, jaká protierozní opatření mají učinit. Uspěla v konkurenci více než 150 projektů, které se přihlásily do druhého ročníku soutěže uspořádané Asociací společenské odpovědnosti.

Podle náměstka ministra zemědělství Petra Jílka, který je pověřen řízením sekce komodit a ekologického zemědělství a cenu v Praze osobně přebíral, je „půda jedním z klíčových přírodních zdrojů a je nutné její význam stále připomínat. S ohledem na to, o jaké množství půdy každoročně přicházíme, je nezbytné tento trend zpomalit. Věříme, že naše aplikace v tom velmi výrazně pomůže.“ Podle něho projekt tak přispívá k naplňování Cílů udržitelného rozvoje (SDGs) především v oblasti odpovědné výroby a spotřeby a klimatických opatření.

Organizátoři soutěže chtějí jejím prostřednictvím přiblížit české veřejnosti 17 cílů udržitelného rozvoje, které stanovila OSN. Týkají se ochrany životního prostředí i společenských témat.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES