• Zveřejněno: 07.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Největší česká mlékárna Madeta si zajistila 110 tisíc litrů mléka poté, co od července přišla o 200 tisíc litrů denně z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které začalo víc dodávat do Německa. Některým dodavatelům nabídne Madeta své akcie k odkupu, aby si s nimi zajistila stabilní obchodní vztah. Kvůli úbytku mléka od družstva JIH, rostou mlékárně náklady na energie a vodu. Podle zpravodajství portálu iROZHLAS v pondělí o tom informoval generální ředitel Madety Milan Teplý.

Podle této zprávy má jihočeská Madeta novou smlouvu s firmou Interlacto na rok a denní dodávky 50 tisíc litrů mléka denně. Další část vykrývá mlékem z volného trhu.

„Musíme přehodit investiční záměry a vstoupit do družstev, abychom si zajistili surovinu. Je to jediný možný postup,“ řekl generální ředitel Madety Milan Teplý. Některým zemědělcům již nabídl firemní akcie.

Část mléka chtěla Madeta z Moravy, dodávky tam zatím podle Teplého blokují platné smlouvy družstev s jinými odběrateli. Některé objednávky nezvládá Madeta vykrývat. Roste jí zájem o krémy Lipánek a tvarohy, teď jich firma vyrobí 70 až 75 tun týdně.

Madeta nyní vyrábí méně trvanlivého mléka, jejž loni v litrových krabicích vyrobila 97,5 milionu litrů. Před poklesem dodávek zpracovala Madeta denně 950 tisíc litrů mléka.

Družstvo JIH kontroluje 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů. Od července víc dodává mlékárně Goldsteig v německém Chamu, podle předsedy představenstva družstva JIH Karla Bednáře kvůli vyšší výkupní ceně. Do Chamu dodává asi 650 tisíc litrů denně. S Madetou ještě JIH nepodepsal novou smlouvu, ale podle Teplého je připravená. Nově by měl JIH Madetě dodávat 450 tisíc litrů mléka denně. JIH má asi 190 členů – prvovýrobců.

Madeta měla loni konsolidované tržby 5,56 miliardy korun a konsolidovaný zisk po zdanění 179,8 milionu Kč. Exportuje kolem pětiny produkce, hlavně bílé přírodní sýry a sýry eidamského typu. Má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Po snížení dodávek z družstva JIH má Madeta 180 dodavatelů.

Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Dovážíme moc krmiv a hnojiv z několika málo států, kritizuje EU studie

  • Zveřejněno: 17.04.2024
V naprosté většině zemědělských komodit je EU nezávislá na dovozech ze třetích zemí, Míra dovozů proti celému sektoru činí asi 7,7 procenta, uvádí studie, kterou nechal vypracovat zemědělský výbor europarlamentu. iDNES