• Zveřejněno: 12.08.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pekaři v Česku neplánují zlevňovat pečivo ani přes klesající ceny pšenice na burze. Podle Svazu pekařů a cukrářů, jak odvysílal a zároveň uvedl na svém webu Český rozhlas, je spíš pravděpodobné, že ceny pečiva ještě naopak porostou. Pekařům totiž zdražují vstupní suroviny, jako je máslo, kmín nebo sůl. Výrazně na ně pak doléhá zdražování elektřiny a plynu. Právě na něm jsou přitom pekaři závislí. Některým u plynu stouply náklady o víc než 300 procent.

V reportáži Českého rozhlasu je představeno řemeslné pekařství Zrno Zrnko v pražských Nuslích. „V téhle etážové peci pečeme chleby, bagety… průměrně tak pět hodin denně je zapnutá,“ popisuje ředitel pekárny Jan Sklenář. Zdejší pekaři pečou z dražších surovin a všechno dělají ručně.

„My si s tím pečivem hrajeme, je to všechno ruční práce. Třeba chleba zaděláme jeden den v půlnoci a upečeme ho druhý den kolem čtvrté hodiny ráno,“ popisuje Jan Sklenář.

I tady ale, stejně jako v dalších pekárnách po celém Česku, s napětím očekávají fakturu za elektřinu a zejména za plyn.

„Vyúčtování čekáme na konci roku, takže to pro nás bude možná překvapení. Samozřejmě budeme muset reagovat na případný růst nákladů,“ pokračuje Jan Sklenář.

Pekaři v Česku se kvůli inflaci potýkají taky s vyššími cenami soli, cukru nebo kmínu. Od začátku války na Ukrajině jim zdražila i mouka. Za kilogram teď pekaři dávají skoro o čtyři koruny víc než loni.

Cena pšenice sice na světové burze klesla na úroveň před válkou, a to i díky tomu, že Rusko přestalo blokovat ukrajinské přístavy a umožnilo vývoz obilí, na ceny v Česku prodávaného pečiva to ale, podle českých pekařů, nebude mít vliv. „I kdyby cena mouky poklesla třeba o třicet nebo čtyřicet procent, nárůst cen energií, hlavně plynu, je bohužel tak obrovský, že se zlevnění mouky vůbec neprojeví na cenách pečiva. Výsledkem by bylo, že růst cen se zpomalí, ale rozhodně se nezastaví,“ uvádí výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý.

Bohumil Hlavatý dále předpovídá, že část pekařů naopak ještě zdraží. Předběžně s tím počítá i pekař Jiří Balabán, majitel podniku Jizerské pekárny. Ve všech čtyřech prodejnách, které mu patří, zdražil už v květnu. Kvůli vyúčtování za plyn ale nevylučuje, že bude muset cenovky přepsat znovu. „Ceny elektřiny mám o třicet procent vyšší, plyn mi naskočí od nového roku. Takže když si to sečtu, materiálové náklady na chleba se mi zvedly zhruba o šedesát procent,“ říká Jiří Balabán.

Podniku Jizerské pekárny, který má zhruba 350 zaměstnanců, stouply výdaje za plyn měsíčně až o dva miliony korun. Konečné ceny rohlíků nebo chleba pak, podle Jiřího Balabána, neovlivní ani letošní sklizeň.

„Obilí ze současné sklizně se do mlýnů začne navážet nejdřív v půlce září. Začne se pomalu přimíchávat do staré pšenice a nejdřív v půlce října se překlopí na větší podíl čerstvého obilí. Ještě dva měsíce se pojede z větší části ze staré sklizně,“ dodává Jiří Balabán.

Podle Bohumila Hlavatého, výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů, by proto pomohlo, kdyby stát připravil pro pekaře a jiná energeticky náročná odvětví finanční pomoc. Zástupci firem a ministerstva průmyslu a obchodu se ale zatím na ničem konkrétním nedohodli.

  • Zdroj: Český rozhlas
Registrací uživatel získá přístup k exkluzivním informacím.
Registrace   |   Přihlášení

Evropští i naši politici opět potopili vlastní zemědělce

  • Zveřejněno: 28.03.2024

V Radě EU a Evropském parlamentu probíhá projednávání návrhu na ochranu společného trhu před ukrajinskými, ruskými a běloruskými dovozy obilí, olejnin a dalších komodit. Redakce časopisu AGRObase, který vydává Agrární komora ČR, oslovila poslance Martina Hlaváčka (ANO), který je členem Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova Evropského parlamentu, a položila mu několik otázek na toto téma.

Veselé Velikonoce!

Bohatou koledu, měkké pomlázky, barevná vajíčka a hodně zaslouženého odpočinku.